Klimaat Filipijnen

Het klimaat op de Filipijnen.
De Filipijnen is een archipel die uit ruim 7000 eilanden bestaat. Er heerst een tropisch klimaat. Het heeft het hele jaar door hoge temperaturen. De relatieve vochtigheidsgraad is hoog en er valt veel regen. Nu is de hoeveelheid regen en het neerslagpatroon wel verschillend.

Wat is het klimaat van de Filipijnen?

De neerslag
Er zijn veel gebieden in de Filipijnen de een nat seizoen hebben. Het kan er, tijdens de moessonperiode, soms dagen achter elkaar regenen. Men kan moeilijk een periode

Klimaat Filipijnen

Vlag van de Filipijnen

precies aanduiden van hoelang de moesson duurt. Dit is per gebied verschillend. De oostelijke regio’s hebben geen droog seizoen. Hier valt in de periode van november tot februari meer neerslag. In het centrale deel van de Filipijnen valt gedurende het hele jaar door verspreidt regen en in het westelijke deel is het in de periode van november tot mei betrekkelijk droog. In het westen ligt de hoofdstad Manila. Deze kent dus een droog en een nat seizoen. In de maanden juli tot en met september valt er gemiddeld 400 mm regen. In het noordwesten kan in de maanden juli en augustus zelfs wel 1200 mm neerslag vallen.

Warmte
Op de Filipijnen heerst er altijd een hoge temperatuur. Op de Filipijnen heerst een tropische hitte met temperaturen tot 34 graden Celsius. Bij het begin van de moessonperiode daalt de temperatuur wel iets maar slechts enkele graden.

Orkanen
De Filipijnen liggen op de aanvoerroute van de orkanen (tyfoons). Ze trekken vanuit de eilanden in de Grote Oceaan naar Azië. Er kunnen per jaar wel 25 tyfoons voorkomen. Nu zullen er slechts 5 tot 6, normaal gesproken, de Filipijnen raken. Vooral het eiland Luzon heeft er jaarlijks veel last van. Jaarlijks kost het mensenlevens. Door de ontbossing kunnen er gemakkelijk modderstromen ontstaan die vaak ook mensenlevens eisen. Het orkaanseizoen duurt van augustus tot december. Het is verstandig om wanneer u een reis wilt boeken naar de Filipijnen, wat zeker de moeite waard is, daar rekening mee te houden.

Landkaart van de Filipijnen.

Heb je een vraag, wil je een correctie doorgeven of een opmerking plaatsen? Laat dit weten door hieronder een bericht achter te laten. Vond je dit artikel nuttig? Deel dit dan.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *