Het klimaat van Funchal.
Funchal is de hoofdstad van het tot Portugal behorende eiland Madeira. Onder invloed van de Atlantische oceaan heeft deze zuidelijke stad een warm zeeklimaat wat ook wel bekend staat als het subtropisch klimaat. Hierdoor heeft Funchal weinig last van extreme weersomstandigheden. Alleen als de Leste-wind, een warme stroming vanuit Afrika het eiland bereikt, stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden Celsius.

Tijdens de winter, in januari en februari, is de gemiddelde maximale temperatuur nog altijd 15 graden. Augustus en september zijn met een gemiddeld maximum van 23 graden de warmste maanden in Funchal. Het minimum zakt gemiddeld in januari en februari niet onder de 10 graden. Augustus heeft met 17 graden de hoogste minimumtemperatuur. De gemiddelde zeetemperatuur bedraagt 18 graden gedurende de eerste vier maanden van het jaar en loopt op tot 23 graden in augustus en september.

Funchal beschikt over veel zon. Aan het einde en het begin van een nieuwe jaar is dat gemiddeld vijf uur per dag. Juli en augustus zijn met 8 uur per dag de maanden met de meeste zonneschijn. De zonnekracht is tijdens de zomermaanden heet hoogst. Denk hierbij tussen UV-waarden tussen de 8 en 10. In december en januari zakt deze waarde tussen de 0 en 1.

De maanden mei en augustus zijn de droogste maanden met een totaal tussen de 0 en 30 millimeter neerslag per maand. Het regent er dan bijna niet. Tussen november en februari stijgt dit tot een gemiddelde van 100 tot 200 millimeter regen. Jaarlijks krijgt het eiland ‘slechts’ 600 millimeter regen. Ter vergelijking, Nederland is goed voor waarden tussen de 695 en 880 millimeter. Door de gunstige ligging ten opzichte van het centrale bergachtige gebied, valt de meeste neerslag in het Noorden en niet in het zuidelijk gelegen Funchal.

Klimaat Funchal
4.8 (95%) 16 reviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *