Klimaat in Helsinki
Helsinki ligt ongeveer 700 kilometer van de poolcirkel en ligt qua breedtegraad op een vergelijkbare plek als het zuiden van Alaska. Helsinki kent een landklimaat, wat zich kenmerkt in grote temperatuurverschillen tussen de zomer en de winter.

  • De winter duurt vaak lang en is geen pretje voor mensen die het altijd koud hebben. Het kan zomaar 20 of zelfs 30 graden onder nul worden. Hierbij bevriest de Oostzee en hebben Finse ijsbrekers het erg druk met het bevaarbaar maken van de havens. De sneeuw smelt niet zo gemakkelijk weg als in Nederland. De nachten zijn in de winter kort. De dagen kunnen soms wat somber lijken, omdat er weinig zon is. Sommige straten in Helsinki liggen de hele dag in de schaduw. Sommige dagen duren maar 5 of 6 uur.
  • In de zomer kan het wel 25 graden boven nul worden, en is een regenperiode veel minder heftig, als hoe wij het in West-Europa kennen. Ook houden warme en zonnige periodes langer aan. Het kan in de zomer vaak lang zwoel blijven en de nachten zijn erg kort. Bij de officiële zonsondergang op 21 juni wordt het niet eens pikdoknker
  • Het voorjaar-en najaar duren vrij kort in Helsinki. Het voorjaar is erg onvoorspelbaar en het najaar is vaak somber en nat.

De beste reistijd voor Helsinki is, maart en augustus. Wanneer je kiest voor de charmes van de winter, kun je het best in februari of maart gaan, er ligt dan nog een heerlijk pak sneeuw, maar de dagen zijn alweer wat langer en de zon laat zich meer zien. In Augustus tref je veel zon, maar minder last van muggen dan in juni en juli.

Klimaat Helsinki
4.8 (95.38%) 13 reviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *